Datum van publicatie:

Een dwarslaesie heeft een enorme impact op iemand en zijn omgeving. De Toolkit ‘Omgaan met emoties bij dwarslaesie’ ondersteunt verpleegkundigen en behandelaren om met de emotionele kant van de dwarslaesierevalidatie om te gaan.

De methodiek van de Toolkit is gebaseerd op The Emotional Wellbeing Toolkit. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methodiek die in Australië is ontwikkeld door de NSW ACI State Spinal Cord Injury Service (SSCIS). De Toolkit is tot stand gekomen met subsidie vanuit de Rapenburgrace en twee afzonderlijke giften. Meer informatie over het project Toolkit: omgaan met emoties bij dwarslaesie.

Psychosociale thema’s gaan iedereen aan in het team, het is niet het exclusieve domein van de psycholoog of maatschappelijk werker. De Toolkit ‘Omgaan met emoties bij dwarslaesie’ is een methodiek die kan helpen om emotionele problemen van revalidanten in kaart te brengen en de stappen te weten hoe je kunt handelen als verpleegkundige of behandelaar.

Er worden tips en do’s en don’ts beschreven om passend te kunnen reageren op emotionele problemen. Ook kun je gebruik maken van vragenlijsten die helpen bij het rapporteren over emotionele problemen. Daarnaast is er een fysiek trainingsprogramma ontwikkeld over de Toolkit, dat vast onderdeel is van de dwarslaesie basisscholing voor nieuwe verpleegkundigen.

Christel van Leeuwen, GZ-psycholoog De Hoogstraat Revalidatie en post-doc onderzoeker bij KCRU