Datum van publicatie:

Voorafgaand aan het Weekend van de Wetenschap organiseert het KCRU de ‘Week van de Wetenschap’ en nemen we jullie deze week graag mee in onze onderzoeks-, innovatie- en implementatieprojecten. Wij dragen met onze projecten bij aan de verbetering van de behandeling in de revalidatie. Dit doen we samen met ervaringsdeskundigen; revalidanten en naasten.

Thuismeten van spierkracht met een innovatieve krachtmeter

ALS is een ziekte die leidt tot spierzwakte. Daarom worden spierkrachtmetingen worden gebruikt om een indruk van het beloop van de ziekte te krijgen. Op dit moment wordt spierkracht in het ziekenhuis met de hand gemeten door een professional. Deze handmatige meetmethode zorgt echter voor meetfouten. Daarnaast is het voor patiënten belastend om naar het ziekenhuis te komen voor metingen. Door patiënten in staat te stellen zelfstandig, thuis hun spierkracht te meten zijn er minder onnodige ziekenhuisbezoeken nodig en kunnen zij hun spierkracht frequenter meter zodat er minder sprake is van een momentopname.

Recent werd daarom in het UMC Utrecht een gebruiksvriendelijke spierkrachtmeter ontwikkeld die de spierkracht van de bovenbeenspieren kan meten. Deze krachtmeter is in staat om spierkracht zeer betrouwbaar te meten. Daarnaast gaven 17 ALS patiënten die een half jaar lang zelfstandig hun spierkracht thuis hebben gemeten met de krachtmeter unaniem aan het thuismeten te prefereren boven metingen in het ziekenhuis.

In dit filmpje zie je een korte demonstratie van de innovatieve krachtmeter. Op basis van de gebruikservaring van patiënten die meededen aan het onderzoek zal de krachtmeter worden doorontwikkeld zodat deze in de toekomst gebruikt kan gaan worden voor wetenschappelijk onderzoek en in de zorg. Het thuismeten van spierkracht is onderdeel van het project ‘ALS Thuismeten en coachen‘.