Datum van publicatie:

Tijn van Diemen verdedigt vandaag zijn proefschrift met de titel: “Self-management, self-efficacy, and secondary health conditions in people with spinal cord injury.”

Een dwarslaesie is een relatief zeldzame aandoening waarbij mensen naast verlammingen en gevoelsstoornissen ook problemen kunnen krijgen met blaas en darm. Patiënten met een dwarslaesie moeten in staat zijn om de zorg van hun lichaam goed te managen, anders kunnen er secundaire stoornissen ontstaan zoals doorligwonden en blaasontsteking, maar ook angst en depressieve gevoelens. In dit proefschrift onderzoekt Van Diemen hoe het gesteld is met het zelfmanagement en vertrouwen van mensen die onlangs een dwarslaesie hebben opgelopen, en of ze last hebben van secundaire stoornissen.

Tijdens zijn onderzoek maakte Van Diemen gebruik van data uit de cohortstudies “ZELF-DOEN” en “Omgaan met een dwarslaesie”. Uit zijn onderzoek bleek dat het vertrouwen van de patiënten een grote rol speelt in het optreden van mentale secundaire stoornissen. Voor lichamelijke secundaire stoornissen werd dit verband nog niet aangetoond. Verder vond Van Diemen dat het voor de klinische praktijk handig zou zijn als in de vragenlijsten het toestandsbeeld van iemands vertrouwen beter in kaart wordt gebracht. Gezien het belang van dit vertrouwen zou hier ook binnen de revalidatie meer nadruk op moeten komen liggen.

Woensdag 30 september 2020 14.30 – 15.30 uur, locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

Meer informatie over promotie Tijn van DIemen