Datum van publicatie:

Ondanks ontwikkelingen in acute behandeling en revalidatie lijden veel patiënten met een beroerte aan een blijvende beperking van hand- en armfunctie. Dit maakt beroerte de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit bij volwassenen. Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) is een veelbelovende behandeling voor het verbeteren van motorisch herstel na een beroerte.

rTMS is een niet-invasieve (het apparaat wordt op de huid geplaatst) hersenstimulatie methode waarmee hersenactiviteit beïnvloedt kan worden. Voordat deze behandeling gebruikt kan worden in de klinische revalidatie moet de effectiviteit op lange termijn onderzocht worden en moet het werkingsmechanisme beter begrepen worden.

Jord Vink heeft onderzocht hoe rTMS gebruikt kan worden om hersennetwerken te beïnvloeden, en hoe deze kennis ingezet kan worden voor het ontwikkelen van rTMS-behandelingen door middel van meer fundamenteel onderzoek bij gezonde vrijwilligers. Hij verdedigt vandaag zijn proefschrift: ‘Plasticity of neural networks: Diagnostic and therapeutic transcranial magnetic stimulation of healthy and infarcted brains’

Daarnaast heeft hij specifiek gekeken naar TMS-behandeling voor het herstel van hand- en armfunctie na een beroerte. Hij laat zien dat rTMS behandeling het herstel van hand- en armfunctie verbetert, invaliditeit en afhankelijkheid vermindert en de klinische revalidatieperiode versnelt in een onderzoek met zestig patiënten.

Hij identificeert twee verschillende potentiële behandelmechanismen: de activiteit in de motorische gebieden raakt weer in balans en het motorische gebied in de aangedane hersenhelft past zich aan op de nieuwe situatie. Tot slot laten we zien dat de effectiviteit van de behandeling afhankelijk is van een aantal factoren. Deze factoren kunnen gebruikt worden om patiënten te selecteren voor rTMS behandeling.

Deze resultaten vormen de basis voor vervolgonderzoek in de vorm van een fase-3 multi-centrum studie naar de effectiviteit van rTMS behandeling voor het herstel van hand- en armfunctie na een beroerte. Meer informatie is hier te vinden.