Datum van publicatie:

Woensdag 6 november om 18.40 uur op NPO2 zendt het kinderprogramma Klokhuis een aflevering uit over rolstoelskills, een rolstoeltraining van Marleen Sol. Marleen is kinderfysiotherapeut bij De Hoogstraat Revalidatie en onderzoeker van Hogeschool Utrecht/Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU). Ze won vorig jaar de Klokhuis Wetenschapsprijs met haar promotieonderzoek naar hoe je kinderen kan leren zo goed mogelijk hun rolstoel te gebruiken.

Met het onderzoek van Marleen Sol krijgen behandelaars en onderzoekers meer inzicht in hoe goed kinderen in een rolstoel kunnen rijden en of een rolstoeltraining het rolstoelgebruik verbetert. Marleen: “Het is belangrijk dat kinderen in rolstoelen goed leren omgaan met hun rolstoel, zodat ze mee kunnen doen met andere kinderen.”

Rolstoelvaardigheidstraining

Het project ‘Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken’ is een samenwerking tussen KCRU en Hogeschool Utrecht. Marleen is promovendus van Anne Visser-Meily (UMC Utrecht, KCRU), haar copromotoren zijn Olaf Verschuren (KCRU) en Janke de Groot (HU). Daarnaast werkt Marleen als kinderfysiotherapeut bij De Hoogstraat op locatie De Kleine Prins. Daar hebben we de rolstoelvaardigheidstraining in onze reguliere revalidatiebehandeling ingevoerd, in samenwerking met ervaringsdeskundige Kees-Jan van der Klooster van KJ-projects.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het Klokhuis (NTR) bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs is voor de derde keer uitgereikt. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd die wordt vertoond tijdens InScience 2019.

Over het onderzoek

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Uitzending gemist?

Naar de Klokhuis-aflevering