Datum van publicatie:

Vaak gaat veel aandacht uit naar de patiënt met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Maar ook voor partners of naasten zijn de gevolgen van NAH vaak groot. Het Care4carer-project ontwikkelde een keuzehulp voor partners en naasten van NAH-patiënten. Deze keuzehulp ondersteunt hen bij het in kaart brengen van hun problemen en het zoeken van passende ondersteuning.

Wanneer iemand hersenletsel oploopt, bijvoorbeeld door een hersenbloeding, een hersentumor of een ongeluk, dan verandert er vaak veel in het leven van de getroffene. Maar ook het leven van de partner of naasten verandert ingrijpend. Zij kunnen vragen en zorgen hebben. Want het zorgen voor iemand met NAH kan zwaar zijn. Of zwaar worden in de loop van de tijd. De afdeling revalidatiegeneeskunde doet al jaren onderzoek naar verbetering van zorg voor naasten zoals partners, kinderen en ouders.

Het leven weer samen oppakken

“Partners en naasten kunnen last hebben van overbelasting, zijn moe, somber, slapen slecht, of worden soms zelf ook ziek door klachten. Het heeft een enorme impact op het leven”, zegt Vera Schepers, revalidatiearts in het UMC Utrecht. “Hoe het met de partner of naaste gaat, is heel belangrijk. Dat zou hen vaker gevraagd moeten worden. Want als iemand ziek wordt, dan heeft dat ook impact op degene die naast je staat. Hoe pak je het leven dan weer samen op?” Vera is dan ook trots op het Care4carer-project dat zij leidde. Samen met andere zorgverleners en partners van NAH-patiënten ontwikkelde zij onder meer een keuzehulp voor naasten, een hulpmiddel voor mantelzorgers. “Ik hoop dat partners door de keuzehulp meer erkenning voelen. En dat we een drempel verlagen om in contact te komen én te blijven met ons als zorgverleners. Want ook partners moeten gezond blijven!”

Keuzehulp op maat

Om naasten en partners van NAH-patiënten te helpen op het gebied van het fysieke en psychosociale welzijn, ontwikkelden therapeuten en revalidatieartsen van het Care4carer-project verschillende communicatiemiddelen zoals de keuzehulp, waarmee de juiste hulp wordt geadviseerd voor partners of naasten van NAH-patiënten. De keuzehulp biedt informatie, hulp en ondersteuning op maat. Bijvoorbeeld op het gebied van mentale gezondheid, zingeving, wonen en werk. Ook ontwikkelde het projectteam een infographic en verschillende video’s waarin zorgverleners én partners vertellen over hun ervaringen en hoe de keuzehulp kan helpen.

Het Care4carer-project is in samenwerking met Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie), Expertisecentrum Hersenletsel Limburg, Hersenletsel.nl, Maastricht University en gesubsidieerd door ZonMw.