Datum van publicatie:

Het is augustus 2012. Ik hoor het mezelf nog zeggen, tijdens het sollicitatiegesprek met de twee unitmanagers van de neurologie afdelingen, “Revalidatie? Nee joh, dat vind ik niet interessant. Ik zoek gewoon een baantje als verpleegkundige, om te doen naast het afronden van mijn masterscriptie.”. Ik weet nog steeds niet wat zij dachten, maar ik werd toch aangenomen. Nu, bijna 7 jaar later, heb ik niet alleen 4,5 jaar ervaring als verpleegkundige erop zitten, maar ben ik ook al een jaar met mijn promotieonderzoek bezig, binnen de revalidatie. Wat heeft mij hier gehouden? En waarom dat onderzoek?

Een voorbeeld: Tijdens een avonddienst 5 jaar geleden gaan de alarmbellen af. Wij moeten rennen. Bij de betreffende kamer aangekomen staat er een verpleegkundige buiten, de deur dicht te houden. Er zit een jongen in de kamer. Hij heeft een ongeluk gehad en is daarbij op zijn hoofd gevallen. Hij weet niet meer wie hij is en wat hij doet. Hij heeft een schaar gevonden wat zorgt voor een gevaarlijke situatie. Met 4 man moeten wij hem overmeesteren.

Nu, een aantal jaren later, ben ik bezig met mijn onderzoek waarvoor ik regelmatig oud-revalidanten spreek. Ineens stond ik oog in oog met ‘de jongen van de schaar’. Hij herkende mij niet, ik hem wel. Hij vertelde over zijn ongeluk, wat het met hem heeft gedaan en over de periode waarin hij verward was en niets meer van weet. En hij vertelde ook over de periode na de revalidatie. Zijn sociale netwerk was weggevallen, zijn opleiding heeft hij niet af kunnen maken en hij woonde weer bij zijn ouders. Fysiek en psychisch gaat het weer erg goed met hem. En door specialistische kennis, via alle revalidatie experts en onderzoek, pakt hij zijn leven nu weer op.

Tijdens een revalidatieperiode lopen mensen niet alleen een breuk op in hun levenslijn, maar verandert hun hele leven. En wij, in de revalidatie, kunnen iemand weer op weg te helpen. Een interessanter onderwerp om onderzoek naar te doen bestaat toch niet?!

Tanja Mol is promovendus bij project Inzicht in Revalidatie: MUREVAN. Bij dit project werkt de revalidatiesector samen met patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars aan het zichtbaar maken van de kwaliteit en toegevoegde waarde van de revalidatie.