Normaal gesproken ga ik doordeweeks op tijd naar bed. Maar vanavond niet, want het is de laatste dinsdag van de maand en dat betekent: ‘LOS-overleg’. LOS staat voor Length of Stay en is de naam van een groot internationaal onderzoek waarin we meer inzicht willen krijgen in de optimale duur en intensiteit van de klinische dwarslaesierevalidatie.
Voor dit onderzoek werken we samen met collega’s uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nederland. We willen leren van de ervaringen van mensen met een dwarslaesie, hun naasten en zorgprofessionals. We weten dat er in de loop der tijd veel is veranderd en dat er ook grote verschillen zijn tussen landen. Wat doen we goed in Nederland? En waar kunnen we juist verbeteren?
Ons maandelijkse overleg begint steevast met een kort weerpraatje: een sneeuwstorm in Chicago, regen in Buckinghamshire en Utrecht, terwijl in Sydney net een warme, zonnige dag begint. Daarna gaan we snel over tot de orde van de dag. Hoe staat het met de ethische toetsing? Blijkbaar is dit, net als in Nederland, ook in andere landen een tijdrovend en intensief proces. En hoe verloopt de organisatie van de online groepsgesprekken die we overal gaan houden?
Voor mij persoonlijk is het LOS-project een mooie kans om te leren van ervaren collega’s van over de hele wereld. Ineens zit ik in een Zoom-overleg met vooraanstaande onderzoekers, namen die ik eerder alleen kende als auteur van wetenschappelijke artikelen of sprekers op internationale congressen. Nu heb ik de kans om met hen samen te werken en van hen te leren.
En dus blijf ik vanavond iets langer op. Want hoe vaak krijg je nu de kans om in één avond van sneeuwstormen naar zomerzon te reizen, en ondertussen samen te werken aan betere zorg wereldwijd?
Eline Scholten is als onderzoeker werkzaam in het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Ze is betrokken bij verschillende projecten met name binnen de diagnosegroepen dwarslaesie en neuromusculaire ziekten. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn: psychosociale gevolgen, vermoeidheid, betrekken van naasten, meetbaar maken van revalidatie-uitkomsten/klinimetrie.