Datum van publicatie:

Veel mensen ervaren na een beroerte problemen in het denken (cognitie), zoals moeite met onthouden, concentreren en plannen.

Er zijn verschillende manieren om het cognitief functioneren van mensen na een beroerte te onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een neuropsychologisch onderzoek, cognitieve screeningsinstrumenten (zoals de MoCA) of vragenlijsten over cognitieve klachten. Tot op heden was echter nog niet bekend welke manier om de cognitie te onderzoeken het meest zegt over beperkingen in het dagelijks functioneren (participatie) bij mensen na een beroerte.

In dit onderzoek werden de verschillende cognitieve testen en de beperkingen in participatie gemeten bij 128 mensen die 3-4 jaar geleden een beroerte hadden doorgemaakt. De resultaten laten zien dat cognitieve klachten een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen na een beroerte. Een combinatie van afname van een vragenlijst over cognitieve klachten en het verrichten van objectieve cognitieve testen (met name de neuropsychologische testen over visueel-ruimtelijke waarneming en snelheid van informatieverwerking) wordt aanbevolen voor toekomstig onderzoek over cognitie en participatie na een beroerte en voor de klinische praktijk.

De Graaf JA, Nijsse B, Schepers VPM, Van Heugten CM, Post MWM, Visser-Meily JMA. Which Approach to Measure Cognitive Functioning Should Be Preferred When Exploring the Association Between Cognitive Functioning and Participation After Stroke? Neuropsychol Rehabil. 2020 Jun 4;1-17. doi: 10.1080/09602011.2020.1769687 [Online ahead of print] [OPEN ACCES]