Datum van publicatie:

Per 1 mei 2024 is Sonja de Groot als senior onderzoeker dwarslaesie gestart bij het KCRU, locatie De Hoogstraat Revalidatie.

Sonja heeft bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en is daar ook gepromoveerd in 2003. Na haar promotie is ze gaan werken als senior onderzoeker bij revalidatiecentrum Reade in Amsterdam, waar ze zich voornamelijk heeft gericht op dwarslaesierevalidatie en aangepaste sport. Haar baan bij Reade heeft Sonja altijd gecombineerd met een aanstelling bij bewegingswetenschappen voor 1 dag/week. Ze zal haar werk als senior onderzoeker dwarslaesie ook combineren met haar baan als universitair hoofddocent aan de VU.

Al tijdens haar studie bewegingswetenschappen raakte Sonja geïnteresseerd in de revalidatie. Vooral de vraag hoe je mensen met een beperking, zoals een dwarslaesie, weer zo goed mogelijk kunt laten bewegen om mentaal en fysiek gezond en fit te blijven. Dat kan zijn door te onderzoeken hoe je hulpmiddelen kan optimaliseren maar ook door te evalueren welke therapie of training het beste resultaat geeft op de mentale en fysieke gezondheid.

Al vele jaren werkt Sonja met veel plezier samen met collega’s van het KCRU en De Hoogstraat aan diverse onderzoeksprojecten, zoals het Koepelproject en ALLRISC. Door de verschillende expertises samen te brengen, kan er relevant en interessant onderzoek worden opgezet en uitgevoerd. Een meer recent voorbeeld is het HandbikeBattle onderzoek, waarin niet alleen de fysieke effecten onderzocht worden maar ook de mentale effecten van deelname aan dit evenement in kaart worden gebracht.

Sonja vindt het mooie van werken in de revalidatie dat je met (onderzoeks)vragen uit de revalidatiepraktijk aan de slag kan. Met natuurlijk als uiteindelijk doel dat de ontwikkelde kennis weer terugvloeit naar de praktijk om de zorg stapje voor stapje te verbeteren.