Datum van publicatie:

Veel patiënten slapen slecht tijdens het verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. “Gemiddeld zo’n anderhalf uur korter dan thuis,” zegt onderzoeker Olaf Verschuren. “En dat terwijl voldoende slaap ontzettend belangrijk is voor het fysieke herstel.” Het is dan ook de hoogste tijd dat zorgverleners slaap als een belangrijk medicijn gaan zien. Met een aantal praktische veranderingen is al veel gezondheidswinst voor de patiënten te behalen.

Maar liefst 57% van de patiënten komt thuis van een ziekenhuis of revalidatiecentrum met een slaapgebrek. Dat is zorgelijk omdat patiënten, jong en oud, beter herstellen door goed en voldoende te slapen. “Slaap zorgt namelijk voor een betere afweer, een beter herstel, betere therapietrouw, minder depressies en minder noodzaak voor pijnstilling,” vertelt onderzoeker Olaf Verschuren van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.

Oorzaken
Waar ziekenhuis medewerkers meestal denken aan angst en pijn als belangrijkste slaapverstoorders, blijkt uit onderzoek dat andere, veel banalere, oorzaken veel vaker voorkomen. Olaf: “Denk aan wakker gemaakt worden voor routine controles, gepraat op de gang en geluiden van kamergenoten, maar ook gebrek aan daglicht overdag. Het zijn allemaal zaken die de slaap ernstig kunnen verstoren.” Dit is allemaal te verbeteren, mits er aandacht voor is.

Actieplan
Het wordt dan ook tijd dat de geneeskunde slaap gaat zien als een basisbehoefte voor iedere patiënt. Kinderarts Jeroen Dudink van het Wilhelmina Kinderziekenhuis: “Iedereen die werkzaam is in een ziekenhuis zou tijdens het zorgproces aandacht moeten hebben voor een goede nachtrust door bijvoorbeeld te zorgen voor een rustige en donkere slaapkamer, zo min mogelijk geluid in de nacht en geen overbodige controles uit te voeren.”

Om zorgverleners in binnen- en buitenland het belang van voldoende nachtrust uit te leggen en slaaptips te geven, is deze website gemaakt. Hierop staat een Nederlandstalige en Engelstalige versie van een onlinedocu maar ook van een te downloaden actieplan. “Laten we elkaar helpen om deze tips naar de praktijk te brengen. Het gaat tenslotte om een goede nachtrust voor iedere patiënt!” aldus Olaf en Jeroen.