Datum van publicatie:

Een dwarslaesie kan leiden tot disfunctie van de lagere urinewegen, met als gevolg een grotere kans op bijvoorbeeld urine-incontinentie, nierfalen of urineweginfecties. Een passende manier om de blaas te legen helpt revalidanten om complicaties te voorkomen.

Het huidige onderzoek beschrijft welke methoden van blaaslediging worden gebruikt door revalidanten met een recente dwarslaesie die zijn opgenomen in een revalidatiecentrum. Gedurende de klinische opname neemt intermitterende katheterisatie door anderen en het gebruik van een verblijfskatheter af.

Bij ontslag leegt een groter deel van de revalidanten de blaas door zelfkatheterisatie of op een normale manier. De leeftijd van de revalidant, het geslacht, hoe compleet de laesie op sensibel en motorisch gebied is en de mate van onafhankelijkheid in zelfverzorging hebben invloed op de keuze voor een bepaalde manier van blaaslediging.

Publicatie

Het artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Spinal Cord:
Poublon CG, Scholten EWM, Wyndaele MIA, Post MWM, Stolwijk-Sw├╝ste JM. Changes in bladder emptying during inpatient rehabilitation after spinal cord injury and predicting factors: data from the Dutch Spinal Cord Injury Database. Spinal Cord. 2023 Aug 22. doi: 10.1038/s41393-023-00925-y. Epub ahead of print.