Datum van publicatie:

Het nieuwe ehealth-zorgconcept ALS Thuismeten & Coachen is een waardevolle aanvulling op de zorg voor mensen met ALS, PSMA en PLS waarmee zij op afstand kunnen worden gevolgd en zorgverleners in staat zijn om de zorg beter af te stemmen op de steeds veranderende behoeften van hun patiënten.

ALS Thuismeten & Coachen is in 2016 ontwikkeld, in samenwerking met patiënten en mantelzorgers, en het is sinds 2017 onderdeel van de reguliere zorg in het UMC Utrecht. Vanwege de positieve ervaringen met ALS Thuismeten & Coachen van zowel patiënten als zorgverleners, willen wij deze manier van zorg graag beschikbaar maken voor alle patiënten met ALS. We beginnen daarom eerst met het invoeren van ALS Thuismeten & Coachen bij 10 ALS zorgteams in Nederland.

Voor deze implementatie maken wij gebruik van een actie-onderzoeksmethode, wat inhoudt dat alle belanghebbenden meedenken en meedoen in het gehele implementatieproces. Belangrijke onderdelen van het implementatieproces zijn het uitzoeken van de verwachte belemmerende en bevorderende factoren en het bedenken van concrete actieplannen en strategieën om daarmee om te gaan. Vervolgens hebben de teams drie maanden de tijd om ALS Thuismeten & Coachen met 10 patiënten uit te proberen. Na een uitgebreide evaluatie van de implementatie uitkomsten en de gebruikerservaringen kunnen de ALS-zorgteams zelfstandig verder opschalen en kunnen zij deze manier van zorg aan al hun patiënten aanbieden.

Het protocol van dit implementatieproject staat beschreven in dit artikel, welke is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Implementation Science Communications.

Dontje ML, Kruitwagen-van Reenen E, Visser-Meily JMA, Beelen A; Study Group ALS Home-monitoring and Coaching. Implementation and evaluation of an e-health innovation for personalized care for patients with amyotrophic lateral sclerosis (ALS): protocol for a participatory action research study. Implement Sci Commun. 2021 Feb 25;2(1):25. doi: 10.1186/s43058-021-00130-z.