Datum van publicatie:

Wat is het effect van looptraining in een virtuele omgeving op het dagelijks leven van thuiswonende CVA patiënten? Recent werden de resultaten van de ViRTAS studie gepubliceerd in het internationale tijdschrift Physical Therapy. Deze studie laat zien dat looptraining in een virtuele omgeving een waardevolle aanvulling kan zijn bij revalidatie na een CVA (beroerte).

Na het doormaken van een CVA (beroerte) ervaren veel mensen moeilijkheden met lopen. Dit kan beperkingen geven in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij werk, huishoudelijke taken en hobby’s. In de ViRTAS studie onderzocht Ilona de Rooij (onderzoeker Revant en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht) het effect van looptraining in een virtuele omgeving op participatie van patiënten binnen zes maanden na een CVA. De looptraining in een virtuele omgeving die werd gegeven op de GRAIL werd vergeleken met looptraining zonder virtuele omgeving in de oefenzaal. De trainingen vonden plaats bij Revant in Breda.

Uitdagend en intensief
Beide trainingsvormen zorgen voor een verbetering van participatie in het dagelijks leven bij patiënten na een CVA. De groep die de looptraining op de GRAIL volgde, ging gemiddeld meer vooruit op participatie dan de groep zonder virtuele training, maar dit verschil was niet groot (statistisch niet significant). De studie laat zien dat looptraining in een virtuele omgeving veilig kan worden toegepast en praktisch goed uitvoerbaar is. De deelnemende patiënten beoordeelden de virtuele looptraining als leuk, uitdagend en intensief. Uit zestien interviews blijkt dat de deelnemers verbeteringen ervaarden in balans, loopsnelheid en loopafstand, het uitvoeren van extra taken tijdens het lopen en het hebben van vertrouwen tijdens het lopen.

Waardevolle aanvulling
Looptraining op de GRAIL biedt extra mogelijkheden, zoals het aanbieden van een uitdagende training in een veilige omgeving, het geven van real time feedback, het hebben van interactie met de omgeving en het aanbrengen van verstoringen tijdens het lopen. Deze training kan daarom een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere trainingsvormen. De keuze om looptraining in een virtuele omgeving in te zetten tijdens de revalidatiebehandeling kan worden gemaakt op basis van de fysieke mogelijkheden, doelen en wensen van de patiënt.

De Rooij IJM, Van de Port, Punt M, Abbink-van Moorsel PJM, Kortsmit M, Van Eijk RPA, Visser-Meily JMA, Meijer JWG. Effect of Virtual Reality Gait Training on Participation in Survivors of Subacute Stroke: Randomized Controlled Trial. Phys Ther. 2021 Feb 16;pzab051. doi: 10.1093/ptj/pzab051. [Online ahead of print]

Lees hier het artikel