Datum van publicatie:

In 2015 is de Richtlijn Spastische Cerebrale Parese bij kinderen herzien. Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor kinderen met een spastische cerebrale parese.

In de module “Effect Functionele therapie” wordt beschreven welke criteria van functionele therapie er zijn en waar de therapie dus aan moet voldoen. Er zijn zes criteria geformuleerd: de therapie moet doelgericht zijn; gericht op activiteiten/participatie van de ICF-CY; taak specifiek; actieve rol van kind en ouders in het leren/ontdekken/vinden van oplossingen; gericht op functionaliteit in plaats van normaliteit; en context specifiek.

In een team van (inter)nationale collega’s is een systematische review uitgevoerd waarmee in kaart is gebracht welke criteria van functionele therapie gebruikt worden in studies die gericht zijn op kinderen met CP en hun interventie functioneel noemen.

Uit de resultaten blijkt dat de criteria nauwelijks gehanteerd worden in de huidige studies. Het is belangrijk dat er consensus komt over de criteria van functionele therapie en dat in de toekomst interventie protocollen nauwkeurig beschreven worden.

Geijen M, Ketelaar M, Sakzewski L, Palisano R, Rameckers E. Defining Functional Therapy in Research Involving Children with Cerebral Palsy: A Systematic Review. Phys Occup Ther Pediatr. 2019 Sep 26:1-16. doi: 10.1080/01942638.2019.1664703. [Epub ahead of print]