Datum van publicatie:

Van Lieshout ECC, Jabobs LD, Pelsma M, Dijkhuizen RM, Visser-Meily JMA. Exploring the experiences of stroke patients treated with transcranial magnetic stimulation for upper limb recovery: a qualitative study. BMC Neurol. 2020 Oct 6;20(1):365. doi: 10.1186/s12883-020-01936-5 [Open Access]

Dit artikel laat de resultaten zien van een kwalitatieve studie die is uitgevoerd als onderdeel van de B-STARS trial in revalidatiecentrum De Hoogstraat. De data werd verzameld door face-to-face interviews met 13 patiënten met een beroerte die de 10-daagse TMS-interventie voor het herstel van de arm hebben voltooid.

De interviews werden opgenomen en geanalyseerd met een kwalitatieve onderzoeksmethode (thematische analyse). Belangrijke componenten die gerelateerd zijn aan de positieve ervaring van het design en het ontvangen van de behandeling zijn het comfort (moment van ontspanning) en de sensatie van een pijnloze behandeling zonder bijwerkingen. Belangrijke zorgen waren de onzekerheid en angst over de mogelijke negatieve consequenties en de groepsindeling (wel of geen placebo). Deze studie toont aan dat TMS goed wordt ontvangen door beroerte patiënten met een arm parese.