Datum van publicatie:

In de landelijke ZELF DOEN studie onderzochten wij een grote groep mensen met een dwarslaesie vanaf het begin van de revalidatie tot een jaar na ontslag.

In deze publicatie beschrijven wij het beloop van het eigen vertrouwen (self-efficacy) in het omgaan met de gevolgen van een dwarslaesie in deze periode. Gemiddeld steeg dit eigen vertrouwen tijdens de revalidatie, daalde wat in de eerste drie maanden na ontslag en steeg daarna weer.

Wij konden in dit beloop drie groepen onderscheiden, met respectievelijk een hoog, gemiddeld en laag eigen vertrouwen op elk meetmoment. In elke groep was het patroon van stijgen, dalen en weer stijgen zichtbaar. In elke groep waren de verschillen in dit beloop van eigen vertrouwen over de tijd echter beperkt, en veel kleiner dan de verschillen in eigen vertrouwen tussen deze groepen. Dit onderzoek roept de vraag op hoe we in de revalidatie het eigen vertrouwen van revalidanten met een dwarslaesie effectief kunnen vergroten.

Van Diemen T, Tran Y, Stolwijk-Swuste JM, Roels EH; SELF-SCI Group, van Nes IJW, Post MWM. Trajectories of self-efficacy, depressed mood, and anxiety from admission to spinal cord injury rehabilitation to one year after discharge. Arch Phys Med Rehabil. 2021 Oct;102(10):1939-1946. doi: 10.1016/j.apmr.2021.04.018.