Datum van publicatie:

Anker-van der Wel I, Smorenburg ARP, De Roos NM, Verschuren O. Dose, timing, and source of protein intake of young people with spastic cerebral palsy. Disabil Rehabil. 2019 Jan 29:1-6. doi: 10.1080/09638288.2018.1558291.

In dit onderzoek is bij 19 kinderen met cerebrale parese (CP) gekeken naar de inname van eiwit gedurende de dag. Er is met behulp van voedingsdagboekjes gedurende 3 dagen bekeken hoeveel eiwit kinderen per dag binnen krijgen. Daarnaast is ook gekeken naar de verdeling over de dag (ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes) en de bron van eiwit (plantaardig of dierlijk).

De hoeveelheid en de bron van eiwit komen overeen met de aanbevelingen voor kinderen en jongeren; 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag en eiwit uit verschillende bronnen. Echter, naast de hoeveelheid is ook de verdeling van eiwit over de dag belangrijk voor de opbouw van spieren. Bij jongeren dragen maaltijden met minimaal 25 gram eiwit bij aan het behoud van spiermassa en de stimulatie van de aanmaak van spiereiwit. Bij een inname van minder dan 20 gram per maaltijd is de aanmaak van spiereiwit verminderd. De verdeling van eiwitintake over de dag laat zien dat die bij de kinderen uit deze studie niet optimaal is, en alleen bij de warme maaltijd de aanbeveling wordt gehaald. De verdeling van eiwit kan dus worden verbeterd om de spiergroei van deze groep kinderen beter te ondersteunen.

Lees hier het artikel.