Meer dan de helft van de mensen met een dwarslaesie krijgt te maken met pijn. Reguliere medicijnen tegen deze pijn werken vaak onvoldoende en geven vaak vervelende bijwerkingen. Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU) heeft onderzoek gedaan naar pijnbehandelingen naast medicatie. Vandaag, 2 april 2025, promoveert Tim Crul op dit onderwerp.
Het gebruik van niet-farmacologische behandelingen
Veel verschillende niet-farmacologische behandelingen worden gebruikt door mensen met een dwarslaesie. Hieronder vallen bijvoorbeeld behandelingen bij de fysiotherapeut, mindfulness, acupunctuur of homeopathie. Crul: “Mensen met een dwarslaesie gebruiken verschillende behandelingen in een poging de pijn te verminderen. Het effect van de behandelingen verschilt enorm per persoon. Het meeste bewijs is er voor fysieke behandelingen zoals een trainingsschema van de fysiotherapeut. De zoektocht naar het vinden van deze behandelingen beschrijven mensen als frustrerend en eenzaam. Ze zoeken hulp van zorgverleners, maar deze zijn vaak terughoudend om niet-farmacologische behandelingen te adviseren.”
Het gebruik van pijnstillende crèmes
Naast deze niet-farmacologische behandelingen, worden ook behandelingen met crèmes in dit proefschrift beschreven. Nieuwe behandelingen met pijnstillende crèmes zijn in opkomst in de laatste jaren. In de praktijk worden deze behandelingen ook al gebruikt bij mensen met een dwarslaesie. Crul: “De crème behandelingen hebben weinig bijwerkingen en de eerste resultaten laten zien dat bij een deel van de mensen een afname in pijn hiermee bereikt kan worden.”
Het onderzoek van Tim Crul laat zien dat pijnbehandeling op verschillende vlakken moet plaatsvinden in een vroeg stadium. Zorgverleners zouden mensen moeten begeleiden in een vroeg stadium om mogelijke behandelingen te vinden.
Tim Crul was onderzoeker bij het KCRU en is nu revalidatiearts-onderzoeker bij het Radboudumc