Datum van publicatie:

Om samenwerking met ervaringsdeskundigen in onderzoek te faciliteren hebben we de Participatiematrix ontwikkeld. Inmiddels wordt er wereldwijd gebruik van gemaakt.

De Participatiematrix is een paar jaar geleden samen met ervaringsdeskundigen en onderzoekers tot stand gekomen. Het is bedoeld om samenwerking met ervaringsdeskundigen in onderzoek te faciliteren en samen het gesprek aan te gaan over gewenste rollen in verschillende fases van het onderzoek.

Ook wereldwijd wordt deze gesprekstool hoog gewaardeerd. Zo zijn de matrix en bijbehorende documenten twee jaar geleden in het Engels vertaald, is het artikel over de ontwikkeling ervan inmiddels geciteerd in meer dan 40 wetenschappelijke artikelen, is de website meer dan 10.00 keer bezocht en is de matrix bijna 2000 keer gedownload. Door ZonMw wordt de Participatiematrix genoemd als voorwaarde om samenwerking met ervaringsdeskundigen in onderzoek te stimuleren.

En deze week is er nog meer mooi nieuws: onderzoekers in Spanje en Brazilië hebben samen met de collega’s van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht hard gewerkt om de matrix en bijbehorende uitleg, voorbeelden en andere bestanden te vertalen naar het Spaans en Portugees. In diverse projecten in deze landen zijn de afgelopen tijd de Matriz de Participación en de Matriz de Envolvimento vol enthousiasme gebruikt.