Datum van publicatie:

Ken je dat gevoel dat je ergens enorm naar uitkijkt en al weemoed voelt nog voordat iets voorbij is? De voorpret van een vakantie als je je verheugt op hoe het op de plek van bestemming zal zijn en het gevoel dat het weer voorbij is terwijl je nog 1 of meerdere dagen te gaan hebt?

Toen de eindstreep van ons mooie innovatieproject Net Als Jij in zicht kwam vermengden die gevoelens zich ook in mij. Ik zie het resultaat van ons project nog steeds groeien met de laatste verfijningen, voel trots en dankbaarheid omdat ik hier aan heb mogen bijdragen, maar ook al een beetje weemoed omdat ik zo meteen “afscheid” ga nemen van een groot deel van de mensen met wie we dit project hebben gedraaid.

Want ondanks de vele extra uren werk, de nodige hick-ups en aanpassingen die we hebben moeten doen heb ik zo genoten van de samenwerking met mensen buiten mijn eigen (zorg)werkveld, het (creatieve) proces van zo’n project, de co-creatie met de jongeren en hun ouders en de gedeelde trots nu de website www.netalsjij.nl live is gegaan!

En wat heb ik weer veel geleerd! Allereerst door het starten van dit project met een kwalitatief onderzoek onder onze eigen revalidanten (jongeren met CP, spina bifida of een aanlegstoornis van het been). De eerlijkheid, kwetsbaarheid en directheid waarmee zij zich openstelden en ons vertelden over hun persoonlijke ervaringen maakten dat ik me nederig voelde: wat hebben we nog veel te verbeteren! En ook de urgentie werd heel goed voelbaar. Deze manier van feedback vragen/krijgen zou iedere zorgprofessional af en toe moeten toepassen.

Vervolgens door het proces van co-creatie met de doelgroep. Vanuit mijn rol als revalidatiearts ben ik gewend om de leiding te nemen, richting te geven en knopen door te hakken, maar om jongeren echt centraal te stellen in de keuzes die gemaakt moesten worden betekende dat regelmatig even op mijn tong bijten, geduldig zijn als het langzamer of anders ging dan ik voor ogen had. Aan de andere kant werkte het enthousiasme en de onbevangenheid waarmee de jongeren aan het werk gingen zeer aanstekelijk en gaf het steeds nieuwe inspiratie om mezelf en de zorg die ik lever te verbeteren!

En als derde heeft de samenwerking met (creatieve) partijen buiten mijn eigen werkveld mij veel opgeleverd en mijn blik op innoveren verruimd. Mensen als Cecilia Kalsbeek, die als onderzoeker het patiëntenperspectief, door al haar ervaring in eerdere projecten, in haar DNA heeft zitten, als mens een ongelooflijk positieve mindset en flexibiliteit heeft en als projectmanager alles weet vlot te trekken met hulp van haar netwerk. Maar ook Hjalmar Haagsman die als sneltekenaar/illustrator zo treffend de verhalen van de jongeren in beeld heeft gebracht, en als vormgever een hele belangrijke rol heeft gespeeld om wat in al onze hoofden zat op een kleurrijke, heldere en toegankelijke manier te vertalen naar de website! Ook dit kan ik iedereen aanraden: zoek de samenwerking op!

Met grote trots en blijdschap én een beetje weemoed (ik moet snel ‘op zoek’ naar een nieuw project!) deel ik bij deze mee dat op 1 juli de website www.netalsjij.nl live is gegaan en roep ik iedere zorgverlener op om als het mogelijk is te participeren in een innovatieproject!

Geschreven door Iris van Wijk, kinderrevalidatiearts De Hoogstraat Revalidatie en UMCU, locatie WKZ, en onderzoeker bij KCRU.

Iris van Wijk (links)