Datum van publicatie:

Iedereen die in de revalidatie werkt, ziet dagelijks revalidanten vooruitgaan en stappen maken in hun herstel. Elke dag hard werken aan de persoonlijke doelen die ze willen bereiken om uiteindelijk weer zo optimaal mogelijk te functioneren. Zowel thuis als op het werk. Om weer te kunnen sporten of gezellig met vrienden en familie af te spreken. Jaar in, jaar uit zijn revalidanten enorm tevreden over de zorg die zij krijgen en de doelen die zij behalen. Zorgverleners en revalidanten ervaren dus al jaren de meerwaarde van revalidatiezorg. Maar desondanks roept Revalidatie Nederland begin dit jaar in een noodkreet dat op korte termijn de revalidatiezorg aan deze kwetsbare patiënten gevaar loopt. Dus hoe gaan we aan de zorgverzekeraars laten zien dat het bestaan van revalidatiezorg heel waardevol is en voor iedereen toegankelijk moet blijven?!

Voordat ik kwam werken als onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, heb ik 14 jaar als sporttherapeut gewerkt bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Hier heb ik ondervonden hoe waardevol revalideren is en wat het kan betekenen voor een persoon na een ongeluk of een aandoening. Revalideren is niet alleen fysiek herstellen, maar vaak ook leren omgaan met de blijvende beperkingen en ervaren van de (aangepaste) mogelijkheden die er nog wel zijn waardoor kwaliteit van leven en deelnemen aan de maatschappij verbeterd wordt. Maar hoe kun je deze subjectieve revalidatie uitkomsten effectief meten? Welke uitkomstmaten moet je gebruiken om de vooruitgang van de revalidant in kaart te brengen? En daarmee ook de meerwaarde van revalidatie inzichtelijk krijgen?

Om antwoord te krijgen op deze vragen is het project ‘Inzicht in Revalidatie’ gestart. Hierin werkt de revalidatiesector samen met patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars aan het zichtbaar maken van de kwaliteit en toegevoegde waarde van de revalidatie. Als onderdeel hiervan mag ik met het MUREVAN project een selectie van vragenlijsten voor het meten van de belangrijkste revalidatiedomeinen (zelfredzaamheid, participatie, eigen regie en kwaliteit van leven) gaan testen bij revalidanten die starten met hun revalidatietraject. De selectie is zo gekozen dat het gebruikt kan worden voor alle volwassenen die in revalidatiebehandeling zijn, klinisch dan wel poliklinisch, ongeacht diagnose. En dat het ingezet kan worden in individuele patiëntenzorg maar ook voor het realiseren van kwaliteitsverbetering op instellingsniveau.

Met zo’n standaardselectie van vragenlijsten willen we de verbeteringen in relevante en belangrijke domeinen in kaart brengen en zichtbaar maken voor de revalidant zelf én de zorgverleners. Maar ook voor de zorgverzekeraars die uiteindelijk bepalen of er een eerlijke prijs betaald gaat worden voor de zorg die de medisch specialistische revalidatie biedt. Zo willen we ervoor zorgen dat deze zorg ook in de toekomst beschikbaar blijft in heel Nederland!

Geschreven door Bianca Mourits, sinds 2022 junior onderzoeker en PhD Candidate bij het MUREVAN-project van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU).