Datum van publicatie:

Nu de onderzoeksmetingen voor mijn promotieonderzoek RISE er aan zitten te komen, word ik zeer binnenkort verwacht bij patiënten thuis in de regio Eindhoven, Den Bosch en Utrecht. Op pad met m’n koffertje vol meetinstrumenten, en het echte data verzamelen gaat beginnen!

Acht jaar geleden heb ik in het mooie Twente mijn rijbewijs gehaald. Ik kon prima rijden. Maar in mijn ogen zijn de grote rotondes in Utrecht toch net anders dan de rustige, Twentse landwegen. Met andere woorden: ik vond dat ik weer op rijles moest om zo goed en veilig mogelijk bij de patiënten aan te komen. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn promotieteam (én rijlesleraar) dachten daar anders over: ‘Ach Camille, jij kan toch gewoon rijden. Doe niet zo perfectionistisch, vertrouw eens op je eigen kunnen!’ Een zin die overigens vaker voorbij is gekomen het afgelopen jaar.

Die avond belde ik met mijn moeder en kwam het ter sprake. ‘Zo gedroeg je je als klein meisje al,’ vertelde mijn moeder. ‘Je oudere broer en zus waren lekker aan het rondfietsen en jij bleef met je armen over elkaar tegen de buitenmuur staan. Eindeloos keek je toe hoe je broer en zus fietsten, maar zelf wilde je het absoluut niet proberen. Pas toen je na dagen analyseren en kijken voldoende vertrouwen had, pakte je een fiets en fietste je zo weg!’

Wellicht heeft dat perfectionisme me deels gebracht tot de positie van promovendus. Maar als ik in mijn eerste jaar als promovendus één ding geleerd heb van mijn team, is het dat perfectie niet vol te houden is. En ook zeker niet altijd nodig is.

Kortom: hup, die auto in en op naar de eerste RISE deelnemer!

Wil je meer weten over het RISE project waarin we mensen na een CVA binnen de eerste lijn coachen op gedragsverandering op het gebied van minder zitten?

Neem dan een kijkje op www.kcru.nl/RISE-interventie of mail gerust naar c.f.m.biemans@umcutrecht.nl.

Geschreven door Camille Biemans, PhD bij project: De RISE interventie: verminderen van het zitgedrag en stimuleren van beweging na een eerste beroerte.