Datum van publicatie:

Bijna een jaar geleden liep ik vol enthousiasme het UMC Utrecht binnen. Mijn eerste dag als Senior Onderzoeker Cognitie. In mijn ogen een droombaan. Maar is dat ook zo gebleken?

Als onderzoeker aan de universiteit zag ik hoe snel we steeds meer leren over het brein en cognitieve processen. Spannend en fascinerend onderzoek van hoog niveau. Mijn drijfveer is om die kennis in te zetten om de zorg voor mensen met cognitieve problemen echt te verbeteren.

Mijn functie binnen het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht biedt precies die kans. Dit is niet zomaar een onderzoeksbaan, het is wetenschap midden in de zorg. Mijn taak? De brug slaan tussen wetenschap en praktijk.

Maar hoe doe je dat? Wetenschappers en zorgverleners begeven zich vaak in verschillende werelden. Daarom wilde ik de zorg van binnenuit leren kennen. Tijdens ‘krukjesdagen’ zat ik naast maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, psychologen, cognitief medewerkers en revalidatieartsen. Ik keek mee met patiënten, leerde over aandoeningen en behandelingen, en kreeg een spoedcursus DBC’s van de zorgmanager. Want als je impact wilt maken moet je snappen hoe de zorg werkt, ook financieel.

Wat me opviel? Hoeveel er gebeurt in beperkte tijd. Hoe efficiënt zorgverleners informatie delen. Hoe verschillende disciplines samen naar de patiënt kijken en van elkaar leren. Maar ook dat er steeds meer financiële uitdagingen zijn. Die mogen we als onderzoekers niet negeren, integendeel. Innovatie in de zorg betekent ook nadenken over haalbaarheid en betaalbaarheid. Juist om zoveel mogelijk mensen kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden.

Omdat ik dagelijks in het UMC Utrecht en revalidatiecentrum De Hoogstraat rondloop ontstaan gesprekken met zorgverleners vanzelf. Geen eindeloze mails of vergaderingen maar directe uitwisseling van ideeën. Zo ontstaat innovatie waar de praktijk iets aan heeft.

Tegelijkertijd blijf ik stevig verbonden met de wetenschap. Via congressen, publicaties en samenwerkingen binnen (inter)nationale projecten breng ik nieuwe kennis de kliniek in en zet ik vragen uit de praktijk op de onderzoeksagenda. Die wisselwerking maakt deze functie uniek.

Dus, was dit echt mijn droombaan? Absoluut. Het is een fantastische functie waar ontzettend veel mogelijk is. Ik kijk ernaar uit om deze brug de komende jaren nog steviger te bouwen!

Geschreven door Teuni ten Brink, Senior Onderzoeker Cognitie