Datum van publicatie:

Eind 2018 haalde ik de felbegeerde doctorstitel en een klein jaartje later ging ik een nieuwe uitdaging aan. In november 2019 werd ik aangenomen bij het UMCU als postdoctoraal onderzoeker afgekort postdoc. Wat is dat eigenlijk, een postdoc? Deze vraag stelde een collega me laatst. En zij was niet de eerste. Het leek me dan ook een leuk topic voor deze blog.

Even googelen leverde een paar weinig zeggende definities op, zoals “een onderzoeker die postdoctoraal onderzoek doet” of “iemand met een PhD die werkt als onderzoeker”. Dat kan beter, dacht ik. Dat je jezelf alleen postdoc kunt noemen nadat je gepromoveerd bent, dat is duidelijk. Postdoc zegt dus in zekere zin wat over de fase in je onderzoekscarrière. Maar wat houdt het nu eigenlijk in om postdoc onderzoeker zijn?

Een postdoc is een onderzoeker die in transitie is van junior naar senior onderzoeker. Je werkt steeds zelfstandiger en krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. Je hebt niet alleen een uitvoerende taak, maar overziet en aquireert ook projecten, onderhoudt relevante contacten, begeleid studenten en junior onderzoekers, en denkt mee met andere projecten vanuit jouw expertise. Als postdoc werk je toe naar een eigen onderzoekslijn.

Hoe lang blijf je dan postdoc? Dat verschilt per persoon en per organisatie. Waar voor een promotietraject een bepaalde duur staat, doorgaans rond de 4 jaar, is dat onduidelijk voor het postdoctraject. Volgens veel definities zou je jezelf na het behalen van je promotie de rest van je onderzoekscarrière postdoc kunnen noemen. Na circa 4 jaar kreeg ik echter de titel “assistant professor” toebedeeld, een mooie titel waar ik zeker blij mee ben maar geen accurate functie omschrijving aangezien ik in de eerste plaats onderzoeker ben en geen docent. Met als gevolg dat ik mezelf toch maar postdoc onderzoeker bleef noemen, net als mijn collega’s.

Waar ik soms niet zo goed meer weet hoe mijn functie te duiden, identificeer ik me des te meer met het mooie vak wat ik doe. Want waar het uiteindelijk om draait is het mooie onderzoek dat we hier samen doen, met als uiteindelijke doel het optimaliseren van de revalidatiezorg. En hoe ik mezelf dan noem, postdoc, assistant professor of gewoon onderzoeker, who cares?

Marion Sommers-Spijkerman is als onderzoeker verbonden aan het UMCU, KCRU en ALS Centrum en richt zich in het bijzonder op het verbeteren van de kwaliteit van leven en zorg voor ALS/PSMA/PLS patiënten en hun naasten.