Datum van publicatie:

Anneke Welkamp zal namens de Nederlandse Vereniging  van Revalidatiesartsen (VRA) afgevaardigd worden naar het European Congress of Physical and Rehabilitation Medicine (ESPRM) in Slovenië.

Tijdens het Dutch Congress of Rehabilitation (DCRM) presenteerde Anneke op enthousiaste wijze haar poster over vernieuwd onderzoek binnen de dwarslaesierevalidatie. Het betreft een onderzoek naar het cognitief functioneren van opgenomen patiënten met een recent verworven dwarslaesie. Het cognitief functioneren werd in kaart gebracht met de Montreal Cognitive Assessment (MoCA) en deze werd vergeleken met cognitieve domein van de Utrechtse Schaal voor Evaluatie van de Revalidatie (USER).

Data van 99 volwassen patiënten werden gebruikt voor de studie. Bijna de helft van de patiënten scoorde lager dan de cutoff score op de MoCA en er was een matige correlatie tussen de MoCA en het cognitieve domein van de USER. Het lijkt er dus op dat de USER alleen onvoldoende screent op cognitieve beperkingen. Het gebruik van de MoCA wordt dan aanbevolen voor het screenen op cognitieve problemen bij alle mensen met een recent verworven dwarslaesie. De resultaten van dit onderzoek zijn relevant voor de dwarslaesierevalidatie, waarbij mogelijk verder onderzoek wenselijk is.

Eénmaal per twee jaar mag de VRA een kandidaat nomineren voor de Europese TESC Award voor de beste wetenschappelijke prestatie en klinische onderzoek doen. Kandidaten moeten in opleiding zijn voor revalidatiearts of recent de opleiding hebben afgerond.