Datum van publicatie:

KCRU-onderzoekers en de Knowledge Brokers Eugenie Brinkhof en Marike Jansen hebben het afgelopen jaar intensief samengewerkt om de behandeling van visuospatieel neglect naar de laatste inzichten te evalueren en verbeteren maar ook mogelijk verder uit te breiden met nieuwe trainingsmogelijkheden.

Voor dit laatste is een pilotstudie gestart waarbij de Scan+ training (een gecombineerde oog-, hoofd- en handbewegingstaak) is voorgelegd aan therapeuten en revalidanten met visuospatieel neglect. In het nieuwe jaar zal een trainingspilot worden uitgevoerd waarbij wordt ingegaan op de mogelijkheden deze training te implementeren. Meer informatie daarover is hieronder te vinden.

 

Neglect training met Scan+: Visie van behandelaren en patiënten

Neglect is een veel voorkomende cognitieve stoornis na beroerte, welke leidt tot problemen in het dagelijks leven. Neglect heeft daarnaast een heel belemmerend effect op motorisch herstel en mate van zelfstandigheid in het dagelijks leven. Het is van belang dat de diagnostiek en de behandeling van neglect daarom steeds beter en persoonlijker kan worden.

Een aantal jaar geleden is daarom in een samenwerking tussen Universiteit Utrecht, Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en De Hoogstraat een studie gestart om te achterhalen of we de huidige behandeling – visuele scantraining (VST) – zo kunnen aanpassen dat grotere effecten bereikt kunnen worden. Die aanpassing was dat we revalidanten met neglect niet alleen hoofd- en oogbewegingen laten maken tijdens VST maar dat hier ook wijsbewegingen bijkomen (CMT). De training is Scan+ genoemd. Uit dit eerste onderzoek kwam dat meer revalidanten een grotere vermindering van neglect lieten zien op verschillende taken (Lees hier het artikel over deze studie van Joris Elshout, Stefan Van der Stigchel en Tanja Nijboer).

Dit jaar staat in het KnowledgeBroker (KB) project neglectbehandeling centraal en vanuit het KCRU in samenwerking met de KB-ers zijn we een project gestart om bij de eindgebruikers  zowel de ervaring als haalbaarheid van Scan+ verder te onderzoeken. Hanne Huygelier en Tanja Nijboer leiden dit project vanuit KCRU en e UU in nauwe samenwerking met Simone Caljouw uit UMC Groningen en Marike Jansen en Eugenie Brinkhof.