Datum van publicatie:

App-ontwikkelaars: investeer meer tijd in zorg-apps! Daarvoor pleit PhD-student Jochem Helleman.

Wat vind je in elke broekzak, op elk bureau en in elke hand? Het is natuurlijk een smartphone. Je kan er eigenlijk niet meer omheen. Mensen gebruiken hun smartphone tegenwoordig voor alles: bellen, whatsappen, foto’s maken, het nieuws lezen, YouTube video’s kijken, online shoppen en zelfs daten. Dit betekent dus ook dat er voor al deze toepassingen apps bestaan.

Uit nieuwsgierigheid heb ik opgezocht hoeveel apps er eigenlijk te downloaden zijn en het zijn er maar liefst 5 miljoen! Nu hoor ik je denken “Zoveel?? Dat kunnen niet allemaal nuttige apps zijn, toch?” en daar heb je helemaal gelijk in. Er bestaan zo ontzettend veel nutteloze apps, dat houd je niet voor mogelijk. Er bestaat een app waarin het lijkt alsof je smartphone is gevuld met bier.. je leest het goed… bier! Een andere app kan je gebruiken om een mini ventilator aan zetten op je scherm voor ‘verkoeling’. En als je je verveelt kan je een app downloaden met een knop, die je zo lang mogelijk ingedrukt moet houden… wat je ermee moet?… ik heb werkelijk geen idee.

Nu vraag je je vast af “leuk en aardig Jochem, maar waarom vertel je dit eigenlijk?”. Nou, in het UMC gebruiken we al een tijdje apps om de zorg voor chronisch zieke patiënten te verbeteren. Bijvoorbeeld, door patiënten thuis te monitoren met behulp van een app, kan de zorg gepersonaliseerd worden en afgestemd worden op de individuele behoefte van de patiënt. Dit gebeurt op dit moment in de ALS zorg. Patiënten laten weten dat ze veel waarde hechten aan het aan het gebruik van zo’n zorg-app, omdat zij er zelf meer regie door ervaren en hierdoor beter keuzes kunnen maken in hun zorgproces.

De keerzijde van het gebruik van apps is dat het ongelooflijk veel tijd en moeite kost om een app te ontwikkelen, onderhouden en vernieuwen. Als ik dan zie dat er honderden duizenden nutteloze (maar goed werkende) apps bestaan, raak ik een beetje gefrustreerd en bedenk ik mij dat al die tijd en moeite ook in nuttige zorg-apps gestopt had kunnen worden. Dus bij deze wil ik een oproep doen aan alle app-ontwikkelaars: “Voordat je weer een ‘geniaal’ idee hebt en al je uren gaat steken in een app die 20 verschillende soorten scheten kan afspelen, bedenk dan eerst even of het niet een beter idee is om je in te zetten voor een zorg-app waar mensen daadwerkelijk wat aan hebben, alvast bedankt, namens de gehele zorgsector.”

Jochem Helleman is PhD student bij het project ALS Thuismeten en coachen.