Datum van publicatie:
Voldoende slapen lijkt tegenwoordig veel meer een uitdaging dan vroeger. Kinderen slapen tegenwoordig minder dan hun ouders 30 jaar geleden. En dat terwijl slapen zo belangrijk is. Daar maken slaaponderzoekers zich zorgen om.
Kinderarts Jeroen Dudink van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en onderzoeker Olaf Verschuren van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht gaven zondag 16 december jl. een lezing in TivoliVredenbrug. Ze vertelden over het belang van slapen en de impact van een korte nachtrust.

Net zo belangrijk als eten

Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maken we meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal. Maar wat veel mensen niet weten, is dat slapen minstens zo belangrijk is als eten. Wanneer je consequent minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dat zelfs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo hebben volwassen mensen elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.

Baby’s en koffie

Gemiddeld slapen we een derde deel van ons leven. Dat begint al vanaf de ontwikkeling van baby’s in de buik bij de moeder. Baby’s slapen het grootste deel van de dag, waarbij ze veel meer REM-slaap hebben (droomslaap) dan oudere kinderen en volwassenen. Voor zwangere vrouwen is het dan ook opletten met bijvoorbeeld koffie. Koffie drinken tijdens de zwangerschap beïnvloedt de slaapduur van de foetus. Dat kan dan weer invloed hebben op de ontwikkeling.

Voor jong en oud

Maar slapen blijft belangrijk, of je nou oud of jong bent. Ook voor bijvoorbeeld scholieren en studenten is een goede nachtrust van belang. Na een flinke studiedag sla je de lesstof beter op in het langetermijngeheugen als genoeg geslapen hebt. Maar ook vóór een lesdag is voldoende slaap van belang om de lesstof goed op te kunnen nemen. En dat kan het verschil uitmaken tussen een heel goed cijfer en een onvoldoende.

Ga maar lekker slapen

Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer te doen aan slaapproblemen. Zo kun je een paar uur voordat je naar bed gaat beter geen koffie, cola, chocolade, thee of ice-tea drinken. De cafeïne die in deze producten zit, heeft vaak meer dan zeven uur nodig om uit je lichaam te verdwijnen. Het advies is om overdag voldoende te bewegen, een warm bad nemen voor het slapengaan en op tijd de computer, tablets en telefoons uit te zetten. Dat kan bijdragen aan een goede nachtrust.