Datum van publicatie:

Dit is Janneke Stolwijk-Swuste, sinds 1 januari jl. mag zij zich Associate Professor (UHD) noemen in het profiel ‘Implementation Researcher’ in het UMC Utrecht. Zij kreeg de benoeming omdat zij het onderzoek van het dwarslaesieteam in De Hoogstraat Revalidatie leidt. Daarnaast is zij onderzoeker in het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU). Zij geeft al jaren enthousiast onderwijs aan de aiosen in het landelijk onderwijs programma over ‘implementeren’.

Als revalidatiearts en onderzoeker zet Janneke zich in om de kwaliteit van leven en de autonomie van patiënten met ruggenmergletsels te verbeteren door middel van innovatieve technologieën. “Bij ruggenmergletsels is er plotseling zo’n enorm verlies aan controle, en dat is ongelooflijk uitdagend. Het raakt je als persoon”, zegt Janneke. Door middel van gezamenlijk onderzoek met de patiënt, onderzoekt Janneke hoe zij de autonomie van haar patiënten kan vergroten. Janneke: “Patiënten komen met dingen aan die ik zelf nooit had bedacht. Dan gaan we samen kijken hoe we dat kunnen creëren en hoe we het bestuurbaar kunnen maken.”

Janneke doet onderzoek naar hulpmiddelen die kunnen helpen met grip, gezondheidsmonitoring op afstand die de controle van patiënten vergroot en virtual reality en mixed reality toepassingen. Janneke en haar collega’s onderzoeken ook hoe virtual reality werkt bij de behandeling van neuropatische pijn. Ze zijn veelbelovende samenwerkingen aangegaan met als doel innovaties te ontwikkelen die zowel neuromusculaire aandoeningen als ruggenmergletsels aanpakken.

Met virtual reality en mixed reality toepassingen wil Janneke haar patiënten meer macht geven. Virtual reality en mixed reality toepassingen geven patiënten waardevolle inzichten in hoe hun lichaam werkt. Dit verbetert hun zelfzorg en stelt hen in staat weloverwogen beslissingen te nemen. Hierdoor ervaren mensen minder complicaties en ziekenhuisopnames.

Het stimuleert patiënten ook om meer te bewegen. “Mensen die recent een ruggenmergletsel hebben opgelopen, moeten blijven trainen”, vervolgt Janneke. “Maar als je aan bed gekluisterd bent, is het leven niet bepaald plezierig. Door training te integreren in een spelvorm wordt het revalidatieproces aangenamer. Het brengt je in een compleet andere wereld.”