Innovatieve cognitieve diagnostiek: werkgeheugen

Dit project is afgerond

Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht ontwikkelde in samenwerking met de Universiteit Utrecht een taak die ingezet wordt om werkgeheugenproblemen na beroerte op een innovatieve manier in kaart te brengen.

Werkgeheugen is een denkfunctie waarbij mensen actief en voor een korte tijd informatie in het geheugen houden zodat zij die informatie weer kunnen inzetten bij een volgende actie. Denk bijvoorbeeld aan het onthouden en vervolgens intoetsen van een nieuw telefoonnummer. In een neuropsychologisch onderzoek wordt het werkgeheugen onder andere onderzocht met het onthouden van een rij cijfers of letters die in omgekeerde volgorde moeten worden teruggezegd. In het dagelijks leven gebruiken we ons werkgeheugen eigenlijk maar weinig op deze manier; daar blijft veel van de informatie namelijk gewoon beschikbaar (bijvoorbeeld als we het telefoonnummer hebben opgeschreven) dus we kunnen ernaar kijken als dat nodig is. Wanneer mensen informatie wel of niet onthouden hangt af van een aantal factoren, waaronder hoe moeilijk het is of hoe lang het duurt om terug te kijken naar de informatie die je nodig hebt, maar misschien óók wel van of je een beroerte hebt meegemaakt.

We ontwikkelden een innovatieve werkgeheugentaak om dit terugkijkgedrag na beroerte in kaart te brengen. We vonden dat revalidanten vaker en langer terugkeken naar een voorbeeld dan gezonde mensen, ook wanneer dat terugkijken relatief veel moeite kostte. Vooral de revalidanten die moeite hadden met grotere hoeveelheden informatie onthouden keken vaak en lang terug.  Revalidanten vertrouwden dus meer op de buitenwereld als externe geheugenbuffer. Dit zorgde er wel voor dat revalidanten de taak trager uitvoerden, maar dat hoeft niet erg te zijn. Vaak is het belangrijker om nauwkeurig te zijn dan om snel te zijn. Als je gewend bent aan veel terugkijken, is het slim om dat te blijven doen in nieuwe situaties.

 

Projectgroep

  • Dr. Tanja Nijboer, hoofdonderzoeker/projectleider, KCRU

  • Sanne Boing, MSc, neuropsycholoog, Universiteit Utrecht
  • Cindy van de Moosdijk, MSc, neuropsycholoog, GZ psycholoog, De Hoogstraat
  • Patricia Roggeveen, MSc, neuropsycholoog, De Hoogstraat
  • Lise van de Wiel, MSc, ergotherapeut, De Hoogstraat
  • Mirjam Kouwenhoven, MSc, revalidatiearts, De Hoogstraat
  • Prof. Anne Visser-Meily, hoogleraar en revalidatiearts, UMCU/KCRU

Projectpartners

Projectplanning

Mei 2022 – mei 2023