Ontwikkeling van een psychosociale interventie

Dit project is afgerond

In Nederland wordt in acht revalidatiecentra met een dwarslaesiespecialisatie, intensieve multidisciplinaire behandeling geboden. Tijdens de revalidatie ligt de focus nog altijd meer op het fysieke herstel dan op het psychosociale herstel. Dwarslaesie Organisatie Nederland en professionals uit de dwarslaesierevalidatie hebben aangegeven na te willen gaan hoe de psychosociale begeleiding van mensen met een dwarslaesie verbeterd kan worden, zodat optimale steun gegeven kan worden aan mensen met een dwarslaesie. In het eerste jaar van het project is bij oud-revalidanten en zorgverleners geïnventariseerd wat de ervaringen met, en behoefte aan psychosociale begeleiding is, en wat mogelijke verbeterpunten zijn. De resultaten daarvan zijn uitvoerig besproken binnen de expertgroep van dit project, waarin naast de onderzoekers vertegenwoordigers zitten van de patiëntenorganisatie Dwarslaesie Organisatie Nederland en de meest betrokken disciplines. In deze expertgroep is vastgesteld dat naast een aantal specifieke verbeterpunten binnen het direct op revalidanten gerichte behandelaanbod de prioriteit ligt bij het verbeteren / optimaliseren van het huidige psychosociale behandelaanbod door het ontwikkelen van meer structuur van en overzicht in dit aanbod en een duidelijke integratie van de mentale en sociale zorg in het totaalaanbod.

Dit project is zowel van belang voor mensen met een dwarslaesie als voor zorgverleners werkend in de dwarslaesierevalidatie omdat het de voorwaarden schept om meer doelgericht aandacht te besteden aan / begeleiding te kunnen bieden bij de mentale en sociale revalidatie. Zodoende kan een bijdrage geleverd worden aan de mentale gezondheid van mensen die een dwarslaesie hebben opgelopen, tijdens en ook nog na hun klinische revalidatie (wat zowel zal bijdragen aan de kwaliteit van het klinische revalidatieproces als het leven in de fase hierna).

Projectgroep

  • Dr. C. van Leeuwen, onderzoeker (De Hoogstraat)

  • Prof. dr. M. Post, projectleider (De Hoogstraat)
  • Drs. J. Dekkers (Dwarslaesie Organisatie Nederland)
  • Drs. C. Dijkstra (De Hoogstraat)
  • Drs. Tijn van Diemen (St. Maartenskliniek)
  • Drs. Sahar Norouz (Rijndam)
  • Drs. Niek van den Adel (ervaringsdeskundige)

Projectpartners

  • De Hoogstraat Revalidatie

  • St. Maartenskliniek
  • Rijndam
  • Dwarslaesie Organisatie Nederland

Financiering

Eerste jaar: Innovatiefonds Zorgverzekeraars
Tweede jaar: De Hoogstraat

Projectplanning

In 2014 is de toolkit geïmplementeerd in De Hoogstraat, St. Maartenskliniek en Rijndam. In 2015 heeft de evaluatie van de implementatie van de toolkit plaats gevonden in deze drie revalidatiecentra. Het blijkt een te grote stap om alle drie de componenten van de toolkit in 1 keer door te voeren in verschillende revalidatiecentra. In 2016 is er daarom voor gekozen om de Toolkit stapsgewijs in te voeren in De Hoogstraat waarbij de nadruk wordt gelegd op de integratie van fysieke, mentale en sociale behandeldoelen.

Contact

Christel van Leeuwen, C.v.leeuwen@dehoogstraat.nl

Publicaties

Onderwater AT, Van Leeuwen CMC. Van Diemen T, Norouz S, Post MWM. Psychosociale begeleiding van mensen met een dwarslaesie door de ogen van professionals werkend in revalidatiecentra in Nederland. Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde. 2015;(5):215-220.

Onderwater AT, van Leeuwen CMC, Post MWM. Psychosociale revalidatie en begeleiding van mensen met een dwarslaesie. Ervaringen, wensen en behoeften – een kwalitatief onderzoek op basis van focusgroepen. Ned Tijdschr Revalidatiegeneeskd 2014;(4):147-151.