De Virtuele Supermarkt

Haalbaarheid, gebruikerservaring en meerwaarde van Virtual Reality binnen de revalidatie

Na het doormaken van een beroerte, ervaart 40-70% van de patiënten cognitieve beperkingen die van negatieve invloed zijn op het dagelijks functioneren. Cognitieve revalidatie richt zich op het herwinnen van cognitieve vaardigheden. Hierin is het accuraat in kaart brengen van cognitieve vaardigheden van groot belang.

De huidige diagnostiek van cognitie maakt gebruik van een neuropsychologisch onderzoek (NPO). Het NPO bestaat uit meerdere pen-en-papier tests die de verschillende cognitieve domeinen (zoals geheugen, taal, aandacht) in kaart brengen. De prestaties op deze tests zijn vaak geen voorspellers van het dagelijks functioneren, aangezien de tests ver af staan van de dynamiek van het dagelijks leven. Gerapporteerde klachten van patiënten worden daarom niet altijd teruggevonden op een NPO. Een veelbelovende techniek is Virtual Reality (VR). Uit onderzoek is gebleken dat VR een potentieel instrument is om dagelijkse vaardigheden te registreren en te trainen (Spreij et al., 2014; Verheul et al., 2016, Spreij et al, 2017).

‘De Virtuele Supermarkt’ is ontwikkeld door Atoms2Bits voor commerciële doeleinden en in samenwerking met onze onderzoeksgroep doorontwikkeld voor onderzoeksdoeleinden. De eerste stap is om de haalbaarheid van VR in kaart te brengen bij volwassenen en kinderen met niet-aangeboren hersenletsel. Is het haalbaar deze techniek te gebruiken in deze patiëntengroep? Wat is de ervaring van patiënten? Hoe presteren patiënten in De Virtuele Supermarkt?

Om de prestaties van patiënten in De Virtuele Supermarkt te analyseren en te interpreteren werken wij samen met de afdeling Methode en Statistiek (o.l.v. Dr. Daniel Oberski en Erik-Jan van Kesteren) van de Faculteit Sociale Wetenschappen (Universiteit Utrecht). Door middel van ‘machine learning’ technieken worden onderzoeksgegevens omgezet naar waardevolle informatie. Wij onderzoeken de patronen die terug te vinden zijn in bijvoorbeeld de looproute en de oogbewegingen van patiënten in de VR simulatie.

Projectgroep

  • Principal Investigator (PI): Dr. Tanja Nijboer (Senior Onderzoeker)

  • Prof. dr. Anne Visser-Meily (Hoogleraar en Revalidatiearts)
  • Lauriane Spreij (Onderzoeker)
  • Isabel Gosselt (Onderzoeker)
  • Dr. Hans Bouwknegt (Atoms2Bits)

Financiering

Handicap.nl
Bike4Brains
Universiteit Utrecht
Dr. C.J. Vaillantfonds

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projectplanning

November 2015 tot januari 2020

Contact

Lauriane Spreij, l.a.spreij-3@umcutrecht.nl